Fiskeskolan
Vad ingår i biljetten?
Fiske med guide
Introduktion till fisket med instruktör som visar dig grunderna, det tar cirka 2 timmar. Instruktören går igenom utrustningen och visar hur det fungerar och du får prova. Sedan följer instruktören med er ut till vattnet och ser så ni kommer igång ordentligt. Efter ni känner er trygga så promenerar instruktören iväg hem till Fiskeskolan.
- Fiskespö och flytväst, vi kan ramla i vattnet om vi får stor fisk på kroken.
- Midjeväska med enkel kniv, en platt tång för att hjälpa fisken loss från kroken.
- Några drag, maggots och lite bröd att mata fiskarna med.
- Utrustningen har du givetvis hela dagen.
Priser.
Vuxna 500 SEK
Barn upp till 12 år 250 SEK

Boende bokas separat.
Emån - Ett av Sveriges artrikaste fiskevatten
Med sin varierande natur och sin artrikedom är Emån ett av Europas renaste och bästa fiskevatten. Oberoende av vilken fiskemetod du väljer så finns det en plats för dig vid någon vacker sjö eller vid ett strömmande vattendrag.
Fiskeskolan ger dig all information om fiske, lokala tips om metod, drag, flugval eller val av bete. Här kan du också köpa fiskekort, hyra utrustning och få all den hjälp du behöver för ett lyckat fiske. Här finns dessutom möjligheter till aktiviteter i ett spännande kulturlandskap exempelvis vandring på utmärkta leder och kanotpaddling.
Ge Dig själv tid att njuta av en bländande vacker naturupplevelse.
Att lyckas med sitt fiske.
Under sommaren är fisken som mest aktiv tidig morgon och i skymning. Mitt på dagen är det bättre att ägna sig åt andra aktiviteter i området. Vår och höst förskjuts fiskens aktivitet allt mer till den ljusa delen av dygnet. Fiska på rätt djup. De allra flesta fiskarter uppehåller sig i närheten av botten. Mycket av hemligheten med ett lyckat fiske ligger i att presentera sitt bete på rätt djup. Vi hjälper dig att prova fram med betesstorlek, färg och hastighet.
Abborre
Den vanligaste och mest omtyckta fisken i Emån och kan fiskas överallt. Den är en varmvattenfisk och den bästa perioden är juni-augusti. Sommartid är abborren mycket aktiv gryning och kväll.
Gädda
Finns det gott om, förekommer i stort sett i alla sjöar och vattendrag i Emån. Den kan fiskas året om med många olika metoder; spinn, mete, trolling och flugfiske. Gäddfisket är som regel bäst under vår och höst. Sommartid minskar aktiviteten något och gäddan står ofta djupare, fiska då med stor djupgående wobbler. Pröva även att fi ska den stridbara strömvattengäddan, framförallt i Emåns huvudfåra. Tänk på att alltid använda gäddtafs på 25
– 50 cm. Gäddan biter lätt av en nylon- eller flätlina.
Gösen
En spännande och lite mystisk fisk som lockar många sportfiskare. Flera kända gösvatten finns i Emåns källområden, bl.a. Solgen, Nömmen, Grumlan, Sandsjön och Uppsjön. Gösen är mest aktiv under skymning och gryning. Ljusa sommarnätter kan den vara aktiv en bra bit in på natten. Försommaren kring midsommar är som regel den bästa perioden. Vid varmt väder kan gösen jaga relativt ytligt under kvällar och nätter. Pröva trolling eller dragrodd med en ytligt fiskad wobbler. Använd mindre beten, ca 10 cm. Säkra fiskeplatser är vid uddar, sund och djupbranter. Att bottenmeta med mört eller löja på 3-12 m djup är också en effektiv metod. Viktigt att använda tunna, vassa krokar eftersom gösen ofta biter försiktig och käften är hård.
Karpfisk
Kallas i dagligt tal vitfiskar. I Emån fi nns en rad intressanta vitfiskarter för sportfiskaren, framförallt sutare, brax, färna, sarv och mört. Karp har också planterats ut i fl era vatten. Det går att fiska vitfisk överallt, men de bästa ”vitfisk-vattnen” är som regel vegetationsrika och näringspåverkade. De mest näringsrika sjöarna hittar man i anslutning till jordbruksmark. Emåns huvudfåra är omtalad bland specimenmetare för sin artrikedom och fina medelvikter på fisken. Emån är just nu kanske Sveriges bästa färnavatten. Fisket är bra under hela sommaren men bästa tiden är under vår och försommar. Metet med dess olika tekniker är så stort att man omöjligt kan förmedla allt här. Men antingen man vill sitta och titta på ett flöte, bottenmeta eller svepa ett flytande bröd i strömmen så har Emån massor att erbjuda.
Laxfiskar
Emån är kanske mest känd för sin storväxta havsöring. Fisket i Emåns nedre del är kvoterat, d.v.s. inga dagkort kan lösas, man måste ansöka om en plats i turordning. Däremot finns goda chanser att flug- eller spinnfiska på
sträckorna ovanför Karlshammar. Vårfisket på havsöring är det vanligaste och kanske också då man har störst chans att lyckas. I början av maj kommer de första stora blanklaxarna till ån. De kommer oftast inte så långt upp
i ån eftersom de måste ta sig förbi en fisktrappa i Karlshammar, huvuddelen av laxen stannar på sträckorna nedanför. Havsöringen däremot klarar att ta sig högre upp i ån och kan i dagsläget nå upp till Högsby. I augusti
börjar havsöringen sin lekvandring upp i ån. Dessa fiskar är i sin bästa kondition, men mycket svårfiskade. En stor portion tur och skicklighet krävs för att lura någon av dem till hugg.
Flugfiske
Högre upp i Emån och dess biflöden finns möjligheter att fiska efter stationär öring. Framförallt är det då flugfiske som gäller. Det finns också några fina vatten med utsatt regnbåge s.k. put and take-fiske. Här kan hela familjen prova på att fiska och chanserna till hugg är stora. Flugfiske är en mycket trevlig fiskemetod som kan bedrivas efter en mängd arter i Emån, inte bara lax, öring och regnbåge. Prova gärna att flugfiska hos oss efter gädda, gös, abborre och inte minst färna. Det gäller bara att anpassa utrustning och teknik efter rådande förhållanden.
