Dredge

Avancerad guldgrävarkurs

Dredge

Avancerad guldgrävarkurs

Avancerad guldgrävarkurs

Avancerad guldgrävarkurs

Avancerad – 2 dagars guldgrävarkurs i Ädelfors

Pris 5.600 kr


Kom och ta del av Guldströms långa erfarenhet inom guldgrävning, lär din nya rön för att bli framgångsrik i ditt prospekterande och umgås med andra guldgrävare.

Guldvaskningen startar en efterfrågad kurs där du får lära dig allt om guldgrävning, kursen är på 2 dagar och kommer att rulla hela veckan under högsäsongen med undantag av söndag då vi vilar.

All utrustning ingår. Det enda du behöver ta med dej är “kläder för alla väder”. Lunch ingår.
Boende ingår ej. I Ädelfors finns flera möjligheter till boende, allt från camping till boende på herrgård.

Kursen är medvetet lagd på 2 dagar eftersom det är mycket som skall går igenom och det blir många nya övningar och kunskaper som skall lära ut. Vi kommer att hålla den i grupper om max 10 deltagare så att alla verkligen får prova all utrustning och det blir även tid till att umgås och utbyta erfarenheter under kursen.

 

Man kan om man vill gå bara en av dagarna och man kan även gå en dag och sedan ha ett uppehåll och gå dag 2 senare om man vill, kursen är på så vis flexibel.

I kursen så ingår förutom att lära sig vaska guld, hur man letar guld med kartor. Vi kommer att prova att dredga med dykardräkt i Emån, köra en High Banker samt använda metalldetektor som prospekteringsredskap och identifiera guldförande mineral samt hantera olika syror som är användbara.

Avancerad guldgrävarkurs

Gold Rush kursen innehåller


Dag 1

 • Guldvaskning – Lär dig hantera en vaskpanna på ett bra sätt.
 • Olika siktar – Vi lär ut hur man använder sig av siktar när man prospekterar.
 • Mikroguld – Hur man kan vaska fram mikroguld.
 • Koncentratorer – Vi visar och går igenom de olika koncentratorer som finns.
 • Svartsand – Vad man verkligen skall titta efter i svartsanden.
 • Hendersonpumpen – Ett mycket användbart verktyg.
 • Vaskränna – Vi visar och lär ut hur man jobbar effektivt med en vaskränna.
 • Kartprospektering – Vi visar och förklarar hur man använder sig av olika kartor.

Dag 2

 • Stenkrossar – Vilka olika typer det finns och hur man kan använda dem.
 • Highbankers – Vi provar en Proline Highbanker ute i Emån och ni får själva köra med oss som handledare.
 • Dredge – vi provar en Proline dredge och de som vill lånar en dykardräkt och går ner under ytan och suger upp guldförande material från Emån.
 • Malmfynd – Vi tittar på olika malmer och undersöker vilka som kan vara av intresse.
 • Metalldetektor – Vi provar och förklarar olika metalldetektorer som är speciellt gjorda för guldprospektering.
 • Mikroskopi – Vi undersöker guld, svartsand och olika malmer under mikroskopet.

Gold Rush – Första dagen

 

Guldvaskning.
Instruktion i konsten att vaska guld med olika vaskpannor och vi visar och lär er hur man vaskar på det mest effektiva sättet och förklarar skillnaden mellan olika sorters vaskpannor.

Avancerad guldgrävarkurs

Sikt
Att använda siktarna på rätt sätt är mycket viktigare än vad du tror och med hjälp av denna genomgång så kommer du att förstå mycket mer.

Mikroguld
Vi ger er en riktig lektion i hur man gör för att vaska fram mikroguld och det är mycket viktigt eftersom många inte riktigt förstår hur mycket smått guld det verkligen finns och vi visar er hur man lyckas vaska fram mikroguld.

Koncentratorer
Det finns många olika koncentratorer ute på marknaden och vi provar 3 olika och visar er hur de fungerar, en del är mycket effektiva medans en del andra är minde bra och efter denna genomgång så kommer det att bli enklare för er att välja rätt koncentrator.

Svartsand
Mycket göms i svartsanden och det i stället för att kasta bort svartsanden så kan vi visa er hur man kan ta vara på det som är värdefullt i svartsanden och även lära ut hur man kan hämta mycket nyttig information ur svartsanden.

Hendersonpump
Att använda siktarna på rätt sätt är mycket viktigare än vad du tror och med En Hendersonpump är ett mycket användbart redskap i många lägen när man är ute och prospekterar och den kan hjälpa dig komma ner på djupa ställen där en valig spade inte gör nytta. Man kan även komma åt i sprickor under vattnet där det nästa är helt omöjligt att komma ner med vanliga grävverktyg.

Vaskränna
Vi lär dig hur man arbetar med en vaskränna. Detta är en riktig arbetshäst och med rätt vaskränna som man ställer in på rätt sätt kan man vaska sig igenom väldigt mycket material och på så sätt öka sina chanser till att få ram större mängder guld. En vaskränna kan även användas till att finvaska koncentrat och vi förklarar skillnaderna.

 

Kartprospektering
Hur gör man för att hitta guld. Först gäller det att välja i vilken del av landet du vill leta guld Att hitta ett bra vattendrag, som vi tidigare har talat om, kan till att börja med verka svårt.

Avancerad guldgrävarkurs

Gold Rush – Andra dagen


Stenkross
Vad finns det för olika stenkrossar för oss att använda och vilken typ av stenkross passar bäst?

Highbanker
Vi tittar på olika typer av High Bankers, små som stora och vi har en i lagom storlek som vi tillsammans bär ner till Emån, ställer in på rätt sätt och sedan sätter vi igång och börjar skyffla i material i vår High Banker. Ni som vill bygga en egen ges här tillfälle att i detalj undersöka olika lösningar och prova hur det fungerar i verkligheten. Guldström använder Proline Minings utrustning i kursen.

Avancerad guldgrävarkurs

Dredge
Kursens huvudnummer enligt många, nu tittar vi på olika typer av Dredgar stora som små och i vilka situationer man kan använda dem. Efter detta bär vi ner dredgen till Emån, på med dykardräkten och sedan får ni alla prova hur det är att ligga under vattnet och dredga med luft från dredgens kompressor. Guldström använder en 4 tums Proline Mining dredge som är i lagom storlek.

Avancerad guldgrävarkurs

Malmfynd, stenprover
Nu tittar vi på olika guldförande mineral och hur de ser ut och vad man skall hålla ögonen på när man ser dessa ute i naturen.

Metalldetektor
Hur man kan använda de bästa metalldetektorerna för att hitta guld ute i naturen, det finns många och vi har valt ut två stycken av de bästa detektorerna som ni får prova och ni kommer att upptäcka skillnad efter detta genomgången. Guldström använder en Minelab GPX 5000 och en Fisher Gold Bug II i kursen

OBS – Detta är ingen kurs i hur man detekterar Smycken och Mynt, det finns en annan kurs för detta och här går vi bara igenom hur man detekterar när man är ute och prospekterar efter guld.

Mikroskop, fickmikroskop & lupp
Här visar vi er en helt ny värld, under luppen. Många blir förvånade av vad mycket det finns att upptäcka med ett bra mikroskop och man kan sitta i timmar och hitta guld som man inte kunde se tidigare.

Avancerad guldgrävarkurs

Lämna din e-post och få flera tips


You are now subscribed